ståuppkomik

Hur man lyckas med ståuppkomik?

Standup comedy kan vara en rolig och givande hobby eller karriär. Men det är inte lätt. Det krävs mycket hårt arbete, engagemang, mod och övning för att bli en framgångsrik ståuppkomiker. Har du det som krävs?

I den här artikeln kommer vi att diskutera grunderna för hur man kommer igång med standupkomik, vad som krävs för att lyckas och några tips för att förbättra ditt framträdande. Så om du är redo att pröva något nytt och har ett sinne för humor kan standupkomik vara något för dig!

Hitta en klubb

Det kan vara skrämmande att komma igång med ståuppkomik, men det finns några saker du kan göra för att göra det lättare. För det första kan du hitta en open mic-kväll på en lokal bar eller standupklubb. Här kan nya komiker testa sitt material inför en publik. Det är också ett bra sätt att träffa andra komiker och få feedback på ditt nummer. Man ska dock komma ihåg att det ibland är många komiker på en open mic-kväll, och eftersom de är där för att själv dra skämt är de kanske inte lika benägna att skratta själva.

Förbered dig

När du väl har hittat en öppen mikrofonkväll är det dags att börja skriva material. Mycket av framgångsrik stand-up bygger på personliga erfarenheter, så börja med att brainstorma idéer till skämt om ditt liv. Vilka är några roliga historier eller situationer som du har varit med om? Vad frågar folk dig alltid om? Detta är alla potentiella ämnen för skämt.

En annan approach kan vara att skapa en karaktär. Den kan vara helt påhittad (tänk Mr Bean), eller satir av någon som alla känner (tänk alla politiska imitationer på exempelvis SNL).

En kombo av en karaktär och saker från ditt eget liv kan vara att skapa en karaktär av exempelvis sin mamma eller pappa. Detta är ganska vanligt och är speciellt roligt om din föräldrar är ett original. Men tänk på att detta inte alltid uppskattas av personen du gör satir av. Så en fördel är om du frågar om lov innan eller åtminstone varnar.

Skriv ditt material

För att skriva en skämt, börja med ett upplägg (upplägget är början av skämtet som förbereder punchlinen) och lägg sedan till en punchline (den del av skämtet som är avsedd att vara rolig). Ett bra sätt att öva på att skriva skämt är att ta en nyhetsartikel eller en aktuell händelse och skriva en komisk rutin om den. Detta kan vara knepigt, eftersom du inte vill förolämpa någon, men om du kan hitta ett sätt att få folk att skratta åt något allvarligt är du på väg att bli en framgångsrik komiker. Det finns många komiker som är experter på att få oss att skratta åt det sorgliga. Ett bra exempel på detta är Hannah Gadsby, som kan prata om allt från konsthistoria till diskriminering. Och ändå så vill vi ha mer.

Att köra ditt nummer

När du har förberett lite material är det dags att köra ditt nummer. Kom ihåg att självförtroende är nyckeln. När du går upp på scenen ska du tro på dig själv och ditt material. Det är också viktigt att du är beredd på att publiken inte skrattar. Alla kan bomba, även stora och kända komiker råkar ut för detta. Fundera därför också på eventuella backup grejer du kan köra för att att vända på det.

Ge inte upp

Om du inte lyckas i början, ge inte upp. Det krävs tid och övning för att finslipa ditt hantverk. Kom ihåg att även de stora måste börja någonstans. Så fortsätt att skriva material, uppträda och du kommer att nå dit på nolltid! Och vem vet, kanske är det en dag du som får folk att skratta.

Framgång inom standup comedy kräver mycket hårt arbete, engagemang och mod. Men om du är villig att anstränga dig kan det bli en rolig och givande upplevelse. Så hitta en öppen mikrofonkväll nära dig och ge det ett försök! Vem vet, du kanske har det som krävs för att bli nästa stora stjärna. Tack för att du läste!